" /> - Invest Croatia
kolovoz 23, 2019

U zagrebačkom hotelu Sheraton je 22. i 23. kolovoza održana dvodnevna tradicionalna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske. Prilikom otvorenja Konferencije okupljenima su se obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao domaćin konferencije. Svečanosti otvorenja prisustvovali su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te državni tajnik Zdenko Lucić. Osobit naglasak ovogodišnjeg susreta veleposlanika stavljen je na pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, geopolitički i sigurnosni okvir, zatim aktualne gospodarske procese i trendove, javnu i kulturnu diplomaciju, proširenje EU na države jugoistoka Europe te nove modalitete suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Tijekom prvoga dana konferencije, državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao je na panelu “Gospodarski procesi” te je tom prilikom predstavio aktualno stanje investicija u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na prednostima i mogućnostima koje naša zemlja nudi investitorima, ali i porukama koje su važne kod komuniciranja Hrvatske kao konkuretne investicijske i poslovne destinacije na stranim tržištima. Ostali govornici na panelu bili su ministar finacnija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Tijekom drugog dana, ministar Darko Horvat bio je i aktivni sudionik panel rasprave “Gospodarska diplomacija – prioriteti i izazovi”. Uz ministra Horvata, na panelu su sudjelovali i ministar Grlić Radman, pomoćnica ministra za gospodarske poslove i razvojnu suradnju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Ivana Živković te direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ines Obradović.

Hrvatska u svijetu može i mora biti prepoznata kao poželjna investicijska destinacija

Ministar Horvat iskoristio je tu priliku kako bi veleposlanicima, generalnim konzulima i vojnim izaslanicima predstavio sve novitete vezane uz izmjene zakonodavnog okvira i mjere koje doprinose stvaranju poticajnog investicijskog okruženja na području Republike Hrvatske. „Naša je želja i misija da, u očima drugih zemalja, Hrvatska više ne bude samo zemlja mora i sunca, već zemlja koja je prepoznata kao poželjna investicijska destinacija i u kojoj su strani investitori dobrodošli. Naravno, svjesni smo činjenice da konkurencija ne spava, te smo upravo iz tog razloga unaprijedili naš zakonodavni okvir kojim sada umanjujemo porezna i druga administrativna opterećenja, te poseban naglasak stavljamo na poticanje investicija u segmentu istraživanja i razvoja“, napomenuo je ministar Horvat te dodatno istaknuo četiri mjere koje su investitorima posebno zanimljive i privlačne. „Konkretno, omogućujemo kapitalni povrat investicije, zatim subvencije za svako novo otvoreno radno mjesto, umanjenje stope poreza na dobit, u nekim slučajevima čak i do 100 posto, te ono što smo omogućili posljednjom izmjenom Zakona o poticanju ulaganja, a to je reaktivacija neaktivne državne imovine u svrhu poduzetničke djelatnosti“, objasnio je ministar.

Također, Horvat je istaknuo kako je ovo važan moment za Hrvatsku u smislu stavljanja jačeg naglaska na gospodarsku diplomaciju te kako će fokus u budućnosti biti na povećanju ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj. „U suradnji sa samim poduzetnicima i akademskom zajednicom uspjeli smo kreirati hrvatsku inovativnu mrežu putem Nacionalnog inovacijskog vijeća, kao i pratećih Tematskih inovacijskih vijeća. Gotovo 70 posto članova tog vijeća čine sami poduzetnici, što je važna poruka smjera kojim ova Vlada želi ići. U ovom trenutku otvoren je natječaj za inovacije u S3 područjima, ukupne vrijednosti 634 milijuna kuna, a uskoro ćemo objaviti i drugi natječaj u kojem smo osigurali gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU“, rekao je ministar te zaključio kako je konačni cilj Vlade da se na ovaj način povećanju investicije u istraživanje i razvoj na razinu od 1,4 posto BDP-a, a kasnije i dostigne prosjek Europske unije, koji trenutno iznosi oko 2,5 posto.