" /> Državni tajnik Lucić na konfrenciji GALP - Invest Croatia
studeni 22, 2019

Državni tajnik Lucić na konfrenciji GALP

Državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao je danas na konferenciji GALP 2019 (Green and Lean Production). Konferencija, koju je organizirala tvrtka Culmena, bavila se temom Izazovi transformacije u Pametno poduzeće: Lean & Green kao potpora digitalizaciji.

“Hrvatska usmjerena prema budućnosti, Hrvatska koja svoj rast i razvoj temelji na novim pametnim tehnologijama, odnosno trendovima današnjice i budućnosti, na inovacijama i investicijama smjer je u kojem ide Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Vlada RH.Mnogo je izazova za hrvatsko gospodarstvo i društvo u svijetu Industrije 4.0 i zaista nas čekaju važne strateške odluke u izazovima digitalne transformacije. No, mi smo na to spremni i aktivno radimo na tome da Hrvatska bude u skladu s trendovima budućnosti.”, itaknuo je Zdenko Lucić na službenom otvorenju.

Konferencija je predstavila primjere uspješne primjene digitalne tehnologije koja osigurava modernizaciju hrvatske industrije i gospodarstva, te pokazala hrvatske inovativne proizvode zasnovane na tehnologijama Industrije 4.0. Dubravko Hlede iz hrvatske tvrtke za proizvodnju električnih vozila, Rimac Automobili, podijelio je praktična iskustva u povećanju produktivnosti poduzeća, provođenju digitalne transformacije i preoblikovanju u pametnu tvornicu. Poseban gost konferencije bila je američka tvrtka Amazon Web Services.

Cilj konferencije bio je pokazati kako je hrvatska industrija uspješno počela primjenjivati nove digitalne tehnologije te da se proces modernizacije hrvatske industrije i gospodarstva može uspješno provesti u sljedećih 30 mjeseci, najkasnije do sredine 2022. godine. Također, predstavljeni su i hrvatski inovativni proizvodi zasnovani na tehnologijama Industrije 4.0, koji hrvatskoj industriji mogu osigurati konkurentnu poziciju na svjetskom tržištu. Radi se o metodologiji CULIS, modularnom sustavu PRO-S, softveru Improve Card te projektu 100 Pametnih tvornica.

Uz sve već navedeno, na konferenciji su se predstavila tri strateška pravca koja hrvatskoj industriji mogu osigurati značajno povećanje produktivnosti, razvoj novih inovativnih proizvoda (kao i digitalizaciju postojećih proizvoda), korištenje obnovljivih izvora energije te otvaranje novih radnih mjesta.

Konferencija se održavala devetu godinu zaredom, od 21. do 22. studenoga ove godine, u zagrebačkome hotelu Westin.Na konferenciji su se okupili vrhunski predavači iz renomiranih hrvatskih i stranih poduzeća.