" /> Državni tajnik Lucić na panelu "Hrvatska-investicijska destinacija" - Invest Croatia
lipanj 6, 2019

Državni tajnik Lucić na panelu “Hrvatska-investicijska destinacija”

Državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao je na panel raspravi  „Hrvatska – investicijska destinacija“, održanoj u okviru Summer Talka, godišnjeg okupljanja predstavnika RBA Banke i Grupe s klijentima.  Tijekom ovogodišnjeg Summer Talka, UZ državnog tajnika Lucića, na panelu su sudjelovali i Michael Müller – predsjednik Uprave RBA, Branko Roglić – osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe, te Velimir Šonje – Arhivanalitika, dok je Zoran Šprajc bio moderator panela.

„Razloga za optimizam svakako ima. Naime, pokazatelji nam govore da BDP raste već 19. kvartal za redom, tako da moramo biti svjesni da se situacija bitno promijenila, kada govorimo o poduzetničkoj klimi. Danas se sve više ulaže u nove, odnosno visoke tehnologije. Nama je u fokusu privlačenje investicija u nove tehnologije, istraživanje i razvoj, investicije koje donose visoku dodanu vrijednost kojih je u Hrvatskoj sve više. Dokaz tomu je i  odluka a austrijske tvrtke FACC, koja je u konkurenciji svih zemalja Srednje i Istočne Europe od Poljske do Rumunjske odabrala Hrvatsku kao najbolju destinaciju za svoju investiciju.  FACC uskoro započinje s projektiranjem i gradnjom tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione. Radi se dakle o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura, koja će otvoriti 600 novih radnih mjesta, što smatram izuzetnim postignućem. A Hrvatska je dom mnogim drugim visokotehnološkim investicijama poput Ericsson Nikola Tesla, IBM-a, Yazakia, AVL-AST-a, Xellia Pharmaceuticals, Adcubuma, itd. “, istaknuo je Lucić.

Tijekom panela adresirana su najvažnija pitanja vezana uz investicije, kao i usporedbe i uspješnost raznih sektora u privlačenju istih. Također, panelisti su se dotakli i konkretnih mjera kojima bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje te realizacija investicijskih projekata.