" /> Državni tajnik Lucić o održivom investiranju - Invest Croatia
travanj 16, 2019

Državni tajnik Lucić o održivom investiranju

Svečana dodjela nagrade Green Frog na razini država srednje Europe, kojima su se ove godine pridružile Rusija i druge države iz Zajednice neovisnih zemalja, po prvi je puta održana u Hrvatskoj, i to u sklopu konferencije „Ulaganje u održivost“, koju su zajednički organizirali Deloitte, Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact Mreža Hrvatske.

Uvodne govore održali su Vedrana Jelušić, Deloitteova partnerica u Odjelu financijskog savjetovanja koja je istaknula i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a koji je izjavio, a uzvanike su pozdravili i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike te Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

“Investicije su pokretač gospodarstva, a posebice je u tom procesu važno posvetiti pažnju održivom, pametnom i zelenom ulaganju. Dakle, usklađivanje investicija i zaštite okoliša jedan je od većih izazova današnjice jer bez novih ulaganja nema gospodarskog rasta i dodatnih zapošljavanja, ali istovremeno bez brige za okolišem nema onoga zbog čega je Hrvatska danas toliko posebna i poznata u svjetskim okvirima. Naime, uz niz prednosti koje naša zemlja ima – od geografskog položaja i kvalitetnih ljudskih resursa do izdašnih poticaja, ono što nas posebice ističe pred konkurentima upravo je prekrasna i očuvana priroda te kvaliteta života koja se na to nadovezuje”, istaknuo je Lucić.

“Deloitteov natječaj Green Frog za najbolje izvješće o održivosti je inicijativa koja nastoji promicati održivost kao temelj poslovne uspješnosti. Iz godine u godinu, na navedeni natječaj prijavljuje se sve više sudionika, a ove godine je taj broj posebno impozantan” istaknula je Ivana Turjak Čebohin, direktorica u Deloitteu i voditeljica Green Frog Award Hrvatska te dodaje “Navedeno budi nadu da su hrvatske tvrtke prepoznale potrebu integriranja održivih ciljeva u strateške ciljeve, kao nepobitno ključnog uvjeta uspješnog opstanka na dugi rok”.

U sklopu konferencije oržana je i panel rasprava “Ulaganje u održivost” na kojoj se raspravljalo o najnovijim trendovima ulaganja s učinkom. Panel je moderirala Vedrana Jelušić, dok su u raspravi sudjelovali: Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave, Zagrebački holding, Victoria Zinchuk, direktorica, EBRD Hrvatska, Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Marko Ćosić, član Uprave, HEP d.d., Miroslav Klepač, član Uprave, Croatia osiguranje d.d. i Rafal Rudzki, viši menadžer, Deloitte Poljska.