" /> Državni tajnik Zdenko Lucić na ulagačkoj konferenciji Zagreb Invest 2019 - Invest Croatia
travanj 15, 2019

Državni tajnik Zdenko Lucić na ulagačkoj konferenciji Zagreb Invest 2019

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić sudjelovao je na konferenciji posvećenoj investicijama pod nazivom Zagreb Invest 2019. Naglasak konferencije stavljen je na analizu svjetske i domaće poslovne klime predstavljanje investicijskih projekata i dostupnih poduzetničkih zona, ali i na teme vezane uz ulaganje u istraživanje i razvoj, primjenu inovacija te korištenje EU sredstava.

Vlada Republike Hrvatske kontinuirano radi na poboljšanju poslovnih i investicijskih uvjeta u našoj zemlji, od unapređenja propisa do uvođenja novih servisa i usluga za e-poslovanje. Nakon opsežne porezne reforme započete 2016., ove je godine donesen Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva koji uključuju ukidanje čak 314 nameta i procedura, dok je prošli tjedan usvojen novi paket izmijenjenih zakona koji će omogućiti rekordan rok za izdavanje građevinskih dozvola te online pokretanje poslovanja“, istaknuo je državni tajnik Lucić te dodao kako u Hrvatskoj trenutno posluje gotovo 16 tisuća stranih kompanija i zaista je među njima mnogo onih koji su zadovoljni uvjetima i rezultatima koje postižu u našoj zemlji, što je odličan poticaj za Vladu RH da nastavi s provođenjem svih mjera i aktivnosti usmjerenih na stvaranje još kvalitetnijeg i transparentnijeg poslovnog i investicijskog okruženja.

Državni tajnik Lucić tom je prilikom predstavio i Katalog investicijskih mogućnosti koji sadrži 65 javnih i privatnih investicijskih projekata koji traže ulagače i partnere, a koji je ovoga mjeseca izdalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Osim u tiskanom izdanju, Katalog je dostupan i na novoj pod-domeni ministarstva investcroatia.gov.hr  –  središnjem i pouzdanom izvoru podataka za pripremu i realizaciju investicija u Republici Hrvatskoj.

U nastavku programa održane su panel rasprave, između ostaloga i rasprava na temu: Analiza FDI u EU, regiji i RH. Na toj je raspravi ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjelovao Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu, koji je govorio o Zakonu o poticanju ulaganja i potporama koje su predviđene tim Zakonom. Na panel raspravi naglašena je važnost ulaganja iz privatnog, ali i javnog sektora te je istaknuto kako je potrebno potaknuti zainteresirane subjekte za buduća ulaganja.

Uz državnog tajnika Lucića, konferenciji su prisustvovali državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Olivera Majić, direktor Centra za razvoj i ulaganja Marijan Kavran, ravnatelj Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH Gordan Milinić, predsjednik zajednice općina u RH Goran Kaniški, potpredsjednik Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj Raoul Cvečić Bole, član Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora Milorad Batinić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić te mnogi drugi.

Zagreb Invest je održan u organizaciji Centra za razvoj i ulaganja, a okupio je niz sudionika iz domaćeg poslovnog, institucionalnog i akademskog okruženja uz prisustvo inozemnih predstavnika iz Kine, Italije, Njemačke, Finske, Egipta, Afganistana, Danske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije.