svibanj 29, 2015

Edukacija s ekspertima nizozemske vlade u vezi primjene SCM metodologije

Od 26. – 28. svibnja predstavnici AIK-a Andrea August i Filip Kočiš te predstavnici MINGO-a, u sklopu službene posjete Haagu sudjelovali su na sastancima gdje se razgovaralo o nizozemskom iskustvu implementacije SCM metodologije i upotrebe ostalih alata za mjerenje učinkovitosti propisa, odnosno javnih politika.

Hrvatski predstavnici prisustvovali su prezentacijama službenika nizozemskog Ministarstva gospodarstva na temu smanjivanja regulatornih troškova posredstvom SCM metodologije. Također, održan je sastanak s predstavnikom nizozemske konfederacije industrija na temu suradnje privatnog i javnog sektora u kreiranju boljih propisa s pozitivnim učincima na gospodarstvo.

Tom prigodom, pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić potpisao je s nizozemskim ministrom gospodarstva Henkom Kampom Memorandum o suradnji kojim su obuhvaćena različita područja suradnje u vezi stvaranja propisa za više konkurentnosti i rasta (s naglaskom primjene Standard Cost Model metodologije za mjerenje administrativnih opterećenja gospodarstva i poticanje uklanjanja prepreka), ali i politika jačanja unutarnjeg tržišta EU, strategije pametne specijalizacije i inovacija te suradnje na industrijskoj strategiji.

U sklopu službene posjete  održan je i sastanak u ACTAL-u,  nizozemskom neovisnom savjetodavnom tijelu zaduženim za otklanjanje regulatornih opterećenja. U sklopu sastanka raspravljalo se o prednostima uspostave neovisnog tijela kao svrsishodnog savjetodavnog instrumenta, s posebnim naglaskom na međuinstitucionalni oblik suradnje u otklanjanju regulatornih opterećenja i cjelovitog savjetovanja koje nizozemskoj vladi pruža ACTAL.

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr