veljača 4, 2014

Hrvatski klasteri konkurentnosti predstavljeni na okruglom stolu Sveučilišta u Zagrebu

U utorak 4. veljače 2014. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održao se okrugli stol Inovacijske mreže, na kojem se okupilo više od 50 sudionika. Skup je otvorio prof. dr. sc. Srđan Novak, voditelj Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT) Sveučilišta u Zagrebu, kratko izloživši program projekta BISTEC – Building innovation support through efficient cooperation network, kao i buduće CIRTT-ove aktivnosti na tom projektu.

Ivana Mezak, izvršna koordinatorica Službe za klastere konkurentnosti u Agenciji za investicije i konkurentnost predstavila je Hrvatske klastere konkurentnosti čija je svrha jačanje konkurentnosti i izvrsnosti pojedinog sektora putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Također je ukratko predstavila prijedlog Strategije poticanja inovacija RH 2014.-2020. te prijedlog Strategije pametne specijalizacije RH, kao preduvjete za učinkovito korištenje dostupnih izvora financiranja i dobivanje bespovratnih sredstava iz proračunskih sredstava, EU fondova, Programa Zajednice i ostalih dostupnih izvora financiranja te ciljano privlačenje domaćih i stranih investicija u pojedini sektor.

Rad jednog od Hrvatskih klastera konkurentnosti – HKK drvno-prerađivačkog sektora predstavio je predsjednik klastera Marijan Kavran, nabrojivši probleme s kojima se poduzetnici u klasteru susreću u realizaciji svojih planova, istraživanja i razvoja te istaknuo prepreke koje treba prevladati za bolju suradnju između poduzetnika i istraživačkih organizacija.

 

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr