" /> ISTRAŽIVANJE ORGANIZACIJE ZA EKONOMSKU SURADNJU I RAZVOJ (OECD) O AGENCIJAMA ZA PROMOCIJU INVESTICIJA - Invest Croatia
listopad 25, 2018

ISTRAŽIVANJE ORGANIZACIJE ZA EKONOMSKU SURADNJU I RAZVOJ (OECD) O AGENCIJAMA ZA PROMOCIJU INVESTICIJA

Agencija je u ponedjeljak, 22. listopada 2018. g. u Parizu sudjelovala na 3rd workshop of the OECD IPA Network gdje je predstavljen i izvještaj Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o agencijama za promociju investicija OECD-a, a raspravljalo se i o primjerima najbolje prakse i kako se prilagoditi rapidnim promjenama u tehnologijama i poslovnom svijetu.

Iako sve zemlje OECD-a imaju agencije za promociju investicija, one se znatno razlikuju po svom ustrojstvu, mandatima za koje su zadužene, te njihovim strategijama u privlačenju investicija. Iz tog razloga, OECD je pristupio mapiranju agencija za promociju investicija, istražujući njihov ustroj, broj zaposlenih i plaće, broj i vrstu mandata, strategije za privlačenje investicija, načine mjerenja učinaka i oblike suradnje.

Prema rezultatima istraživanja, prosječna agencija za poticanje investicija u OECD zemljama je stara oko 20 godina, ima 76 zaposlenika, godišnji proračun od 12 milijuna dolara (većinom isključivo financiran od države) i 19 inozemnih predstavništva. Većina agencija (60%) je osnovana kao autonomne javne ustanove, manje od trećine ustrojeno je kao dio ministarstava, a ostatak kao privatne ili polu-privatne institucije. Više od pola agencija uz promociju investicija promovira i trgovinu i/ili inovacije.

Usporedbe radi, Agencija za investicije i konkurentnost je stara 6 godina, ima 34 zaposlenika, godišnji proračun od oko 2 milijuna dolara (financiran isključivo iz državnog proračuna) i nema inozemnih predstavništva. Agencija je trenutno osnovana kao pravna osoba s javnim ovlastima. Uz promociju domaćih i stranih investicija, njezini mandati su i pružanje podrške na unapređenju konkurentnosti RH te poslovi vezani uz JPP.

Više o samom izvještaju možete pročitati na: http://www.oecd.org/investment/investment-policy/mapping-of-investment-promotion-agencies-in-OECD-countries.pdf