studeni 7, 2012

Izaslanstvo Republike Azerbajdžan u službenoj posjeti Hrvatskoj

5. i 6. studenog 2012. prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić bio je domaćin službenom izaslanstvu Republike Azerbajdžan predvođenom Shahinom Mustafayevom, ministrom ekonomskog razvitka Republike Azerbajdžan.

Glavni cilj posjete bio je nastavak gospodarske suradnje između dviju zemalja, započetoj službenom posjetom delegacije RH Republici Azerbajdžanu u ožujku 2012.

Drugi dan posjeta, 6. studenoga 2012. održao se Gospodarski skup Azerbajdžan- Hrvatska pod nazivom „Perspektive buduće gospodarske suradnje“, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić na spomenutom je gospodarskom skupu održao prezentaciju pod nazivom „Invest in Croatia“, na kojoj je predstavio mogućnosti ulaganja u RH, pravni okvir za ulaganje i mjere Vlade RH poduzete za unapređenje investicijske klime.
Potencijalnim Azerbajdžanskim investitorima poseban je naglasak stavljen na predstavljanje projekata u turizmu.

Gospodarski skup bio je ujedno idealna prilika za predstavljanje hrvatskih tvrtki azerbajdžanskim poduzetnicima, kao potencijalnim poslovnim partnerima.

Područja suradnje i interesa za obje zemlje ponajviše se očituju u sektorima brodogradnje, energetike, turizma i infrastrukture.

Tijekom službenog boravka u Hrvatskoj, azerbajdžanska delegacija susrela se sa Predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem, s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončić, a posjetili su Luku Rijeka te obišli lokaciju projekta LNG terminal.

Poslovanje Hrvatske i Azerbajdžana, trebala bi dodatno pojednostaviti i tri sporazuma koja su potpisana u Bakuu u ožujku 2012.: Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica te o Memorandum o suradnji u području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiravanja.

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr