" /> KINESKI INVESTITORI POZVANI SU DA INVESTIRAJU U RH - Invest Croatia
studeni 6, 2018

KINESKI INVESTITORI POZVANI SU DA INVESTIRAJU U RH

Od 2. do 6. studenog 2018., ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost je kao član izaslanstva radnog posjeta Predsjednika Vlade RH u Kini sudjelovao u prezentiranju investicijskih mogućnosti RH kineskim poduzetnicima.

Ukupna izravna ulaganja iz N.R. Kine su u periodu od 2005. g. do 2.tr. 2018. g. iznosila 34,51 milijuna eura, od čega je oko 88%, odnosno 30,27 milijuna eura zabilježeno 2017. godine. Najviše ulaganja je bilo u djelatnost proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, a u koju je od 2005. do 2.tr.2018. g. uloženo 27,97 milijuna eura.

Na završetku višednevnog boravka u Kini, Predsjednik Vlade kazao je kako je, gledajući odnose Kine i Hrvatske, pred nama intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16.

16 + 1 format je inicijativa N.R. Kine s ciljem intenziviranja i širenja suradnje s državama srednje i istočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija , Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija) u području ulaganja, prometa, financija, znanosti, obrazovanja i kulture. U okviru inicijative, Kina je definirala tri moguća prioritetna područja gospodarske suradnje: infrastrukturu, visoke tehnologije i zelene tehnologije.

Unutar okvira 16+1, Agencija za investicije i konkurentnost intenzivno radi na promociji investicijskih mogućnosti kroz suradnju s kineskom agencijom za promociju ulaganja, a u sklopu koje se i na stranicama kineskog Ministarstva trgovine redovito objavljuju hrvatski investicijski projekti koji traže investitora.