" /> Lider invest 2017: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj - Invest Croatia
listopad 27, 2017

Lider invest 2017: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Izborom najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije Lider invest, poslovni tjednik Lider želi mijenjati sustav vrijednosti i doprinijeti da oni koji investiraju postanu istinski junaci u javnosti. Agencija za investicije i konkurentnost jedan je od glavnih partnera Lider investa i od samog je početka aktivno uključena u cijeli proces izbora.

Ovogodišnju nagradu ‘100 posto Lider invest’ za najbolju veliku proizvodnu investiciju dobila je tvrtka ACG Lukaps, i to za izgradnju zgrade od 20 000 četvornih metara, povećanje proizvodnih kapaciteta sa 7 na 10 milijardi kapsula za lijekove godišnje, nabava novih tehnologija i ulaganje u i istraživanje, vrijednu ukupno 262,5 milijuna kuna. Wollsdorf Components i Orada Adriatic dobile su nagradu Lider invest za najbolju srednju proizvodnju investiciju, a Rimac Automobili za najbolju malu proizvodnu investiciju.

Priznanje Export Lider invest za investicije koje su najbiše doprinijele izvozu dobile su tvrtke TTO Thermotechnik i Ducati komponenti. Priznanje Employee Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju dobila je tvrtka Wolldorf Components, priznanje ECO Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je tvrtka Spin Valis Internacional, a posebno priznanje stručnog odbora Special Lider invest dodjeljeno je tvrtki Tabacco.

Posebnu nagradu redakcije Lider dobila je tvrtka Belupo za kontinuirano investiranje.

Lider invest je nagrada poslovnog tjednika Lider koja se dodjeljuje najboljim velikim, srednjim i malim proizvodnim investicijama. Cilj joj je prepoznati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz, stvaraju dodanu vrijednost te svojim primjerom doprinose jačanju povjerenja u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje ozračja koje će privući buduće ulagače. Prilikom odabira investicija za nagradu, stručni odbor Lider investa, u kojem su, uz Liderovog glavnog urednika Miodraga Šajatovića još i direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku Vedrana Jelušić Kašić, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Mladen Vedriš, potpredsjednik HGK Tomislav Radoš, profesor na FER-u Slavko Krajcar, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) Zdenko Lucić, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović, predsjednik uprave Siemensa Mladen Fogec, primjenjuje kriterije udjela izvoza kojeg investicija donosi, broja novootvorenih radnih mjesta te suvremenosti tehnologije.

Nakon same dodjele nagrada Zdenko Lucić, ravnatelj AIK-a, održao je prezentaciju na temu Poticaji za ulaganja te je uz g. Krajcara, profesora na FER-u i g. Grotića, predsjednika uprave ACG Lukapsa sudjelovao na istoimenom panelu.

Lucić je podsjetio da je, bez obzira na pozive za zakonodavnom stabilnošću, potrebno unaprjeđivati ono što je moguće, a to se radi zakonodavnim promjenama. Ravnatelj AIK-a je pritom naglasio i da više nije problem naći ni financijere, jer su dostupna i europska sredstva i razvojna sredstva HBOR-a, a i sve povoljnija sredstva komercijalnih banaka.Posljednja istraživanja austrijske i njemačke trgovinske komore pokazuje da su ispitanici zadovoljni poslovnom klimom i da planiraju nova ulaganja u Hrvatsku. Velike kompanije gledaju u hrvatsku i traže mjesta za ulaganja, ali pitanje je koliko možemo osigurati tehničke radne snage – kazao je Lucić.

Profesor na FER-u Slavko Krajcar je, govoreći o energetskim investicijama, podsjetio da je danas cijena električne energije u Hrvatskoj niska, što je rezultat strateškog razmišljanja naših predaka koji su se odlučili investirati u hidroelektrane. U budućnosti, napomenuo je Krajcar, energija će biti dostupna svima i besplatna, a za investiranje u energetiku ključnim je proglasio stalnost politika.

Goran Grotić, predsjednik uprave ACG Lukapsa, ovogodišnjeg dobitnika Liderove nagrade za najbolju veliku proizvodnu investiciju, požalio se na nestabilnost zakonodavstva i velika davanja za plaće t eje naglasio: budućnost je lijepa, potencijale imamo koje moramo iskoristiti. Mi poduzetnici se trudimo oko toga, ali država generalno mora stvoriti pozitivnu atmosferu i tako će se ljudi lakše odlučiti sami investirati. Potrebno je i pravni okvir pojednostavniti, posebno onaj za potpore – rekao je Grotić.