" /> Ministar Horvat: Investicije i inovacije temelj su budućeg gospodarskog rasta Hrvatske - Invest Croatia
travanj 27, 2019

Ministar Horvat: Investicije i inovacije temelj su budućeg gospodarskog rasta Hrvatske

Više od 350 sudionika okupilo se na 23. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se održalo od 25. do 27. travnja 2019. godine u Vodicama. Stavljajući ove godine u fokus temu ‘Investicijama i inovacijama za konkurentnu Hrvatsku’, najveći stručnjaci upravo iz tog područja govorili su o strateškom privlačenju investicija privatnog sektora, stvaranju poticajnog okruženja za poduzetničke aktivnosti i poduhvate te pozicioniranje Hrvatske kao konkurentne, poduzetne i inovativne zemlje, odnosno raspravljali kako Hrvatsku učiniti zemljom „4I“ – zemljom inovacija, investicija, industrije i izvoza.

Kao domaćin konferencije, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat naglasio je kako je cilj poticati proizvodne investicije, razvoj industrija, izvozno orijentiranoga gospodarstva i kreativnih te tehnoloških inovacija. „Upravo iz tog razloga smo, u suradnji s agencijom HAMAG-BICRO, uložili novih 22 milijuna kuna u inovativne poduzetničke projekte”, istaknuo je ministar Horvat i dodao kako budućnost našega gospodarstva vidi u inovativnoj industriji, a da su srebrni Vatreni iz Rusije među najboljim hrvatskim izvoznim proizvodima.

Hrvatski inovacijski sustav je zaživio i pokazao da se može

Uz središnji panel ‘Pitajte Vladu’, na kojem su se otvarale teme kako poduzetnicima olakšati poslovanje, održan je i panel ‘Kako i zašto (uspješno) poslovati u Hrvatskoj’. Na panelu su sudjelovali direktor tvrtke Capax d.o.o. Mario Baljkas, predsjednik HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić, vlasnik tvrtke Geodezija d.o.o. Božidar Čulav, direktor i voditelj tehničkog sektora Geolux d.o.o. Tomislav Grubeša, direktor tvrtke Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić, vlasnik DOK-ING-a d.o.o. i član Upravnog odbora Hrvatskih izvoznika Vjekoslav Majetić, vlasnik i direktor tvrtke Marodi d.o.o. Stjepan Marodi te vlasnik i direktor tvrtke Grad – Export d.o.o. Petar Šimić. Poduzetnici su kroz svoja iskustva objasnili kako poslovati u Hrvatskoj i s kojim se izazovima svakodnevno susreću te je istaknuto kako  ima još puno prostora za razvoj na domaćem i stranom tržištu, posebno u segmentu kreativnosti i inovativnosti. „Poruka je da se može. Događaju se pozitivne promjene, ali poduzetnici očekuju da se ubrzaju stvari. Bez inovativnog proizvoda nema konkurentnog niti nacionalnog gospodarstva“, naglasio je tom prilikom predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić.

Nadovezujući se na poduzetnike iz panela, državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je kako se svijet hrvatskog poduzetništva svodi na udio vrijednosti izvoznih proizvoda.„To je tajna svega. Kako to postići? Istraživanjem, razvojem, inovacijama. To je jedini put prema dodanoj vrijednosti novih proizvoda i usluga. Hrvatski inovacijski sustav je zaživio i to je dokaz da se može. I po prvi puta u hrvatskoj povijesti, gospodarstvo je uključeno više nego ikad. Dolaskom ministra Horvata inovacijska politika je u našem ministarstvu dobila posebno mjesto i poseban značaj. Cilj je sa sadašnjih 0,86% ulaganja udjela BDP-a u istraživanje i razvoj, do kraja 2020. doći na minimalno 1,4%, a do 2024. godine stići europski prosjek koji bi trebao biti u rangu 2,5% udjela BDP-a. Može se!“, zaključio je državni tajnik Antonić

Pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ana Mandac održala je zanimljivo interaktivno predavanje „Promocija poduzetništva – znamo li istaknuti svoja postignuća“ u kojem je govorila o kompleksnom komuniciranju poduzetničkih uspjeha kao i motiva zbog kojih se netko bavi poduzetništvom u Hrvatskoj. „Privilegija je i sreća što imamo ministra s vrlo širokim vidicima i koji je u jednom trenutku okupio tim ljudi s namjerom da napravimo promjenu postojeće klime u društvu. Upravo tako je započeo projekt ‘Promocija poduzetništva’ pod sloganom ‘Što hoću, to i mogu’. Bila nam je želja da u tom projektu prije svega stvorimo pozitivno okruženje za osnivanje i razvoj novih poduzeća, da promoviramo uspješno poduzetničko poslovanje, široku medijsku pokrivenost podrške u poduzetništvu, da doprinesemo rastu uspješnih projekata i generiramo porast udjela uspješnih poduzetnika kao krajnji rezultat ovog projekta”, izjavila je Ana Mandac.

Ni igranje igara više nije samo igra, već je preraslo u ozbiljnu industriju

Gameri su se u Vodicama u petak predstavili i hrvatskim gospodarstvenicima. Da je država ozbiljno shvatila tu industriju, potvrdio je i ministar gospodarstva koji je poručio: „Ne smije se zatvarati oči pred tim podacima. Proces transformacije zabave u biznis mora se početi shvaćati ozbiljno. Ovo je pokazatelj da je prilika mnogo, mogućnosti su velike, a ni igranje igara više nije samo igra, već je preraslo u ozbiljnu industriju“, rekao je ministar. Ozbiljno ga svakako shvaćaju direktor Reboot InfoGamera Damir Đurović i Andrej Levenski, koji je postao poznat na gaming sceni kao tvorac igrice SCUM. Iako je igrica prije otprilike sedam mjeseci na tržište plasirana kao nedovršen proizvod, odnosno alfa verzija, trenutno broji preko milijun korisnika.