" /> Na Lider Investu u Vukovaru predstavljene mogućnosti i prednosti ulaganja - Invest Croatia
srpanj 4, 2019

Na Lider Investu u Vukovaru predstavljene mogućnosti i prednosti ulaganja

Predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Božica Lapić sudjelovala je danas na skupu Lider Invest u Vukovaru. Tom prilikom, Lapić je istaknula mjere koje je Vlada RH dosada poduzela za poboljšanje uvjeta poslovanja i privlačenje investicija, najavila nove mjere te pojasnila koje su prednosti i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku. Tako je Lapić podsjetila na poreznu reformu i smanjenje administrativnih barijera (samo u ovoj godini 314 mjera), ali i na osnivanje radne skupine namijenjene poboljšanju klime. Sljedeći koraci uključuju 4. krug porezne reforme, jačanje digitalizacije javne uprave, skoro donošenje strategije razvoja do 2030., uvođene eura i ulazak u Schengen. U Hrvatsku se isplati ulagati, rekla je, zbog lokacije, konkurentnih troškova rada, atraktivnih poticaja, velikog broja poslovnih zona, oko 16 tisuća zadovoljnih investitora dosada i kvalitetnog ljudskog kapitala.

Od 1993. do 2018. godine u Hrvatskoj je ostvareno 33,5 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, od čega je oko 750 milijuna eura uloženo u slavonske županije.

„Direktna strana ulaganja u Slavoniju iznose tek oko 2%, što i nije laskava statistika. Kako bi se to promijenilo, Vlada je pokrenula projekt u suradnji sa Svjetskom bankom kojim bi se u pet slavonskih županija slilo oko 18,7 milijardi eura investicija iz europskih fondova. Uvjerena sam da će ova, ali i sve ostale mjere koje poduzima ova vlada doprinijeti jačanju investicija ne samo u Slavoniju, već i na području cijele zemlje“, zaključila je Lapić.