" /> Održana druga po redu konferencija Meeting G2 koja nastavlja povezivati uspješne Hrvate diljem svijeta - Invest Croatia
listopad 12, 2016

Održana druga po redu konferencija Meeting G2 koja nastavlja povezivati uspješne Hrvate diljem svijeta

„Mi, hrvatski poduzetnici iz iseljeništva želimo ulagati i raditi na povezivanju gospodarstva, ali investicije traže sigurnost i idu tamo gdje je sustav jasan i učinkovit“, rekao je Josip Hrgetić, direktor projekta G2, otvarajući poslovnu konferenciju Meeting G2.2: Hrvati zajedno u biznisu koja se održala od 10. do 12. listopada u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

Cilj konferencije je i ove godine bio povezati uspješne poslovne Hrvate iz dijaspore s Hrvatskom i pokušati im približiti poslovne prilike i investicijsko okruženje.
Konferenciju su otvorili ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Uz uspjeh što je ove godine povučeno dvostruko (7,5 milijardi kuna) više bespovratnih sredstava iz europskih fondova u području investicija od onoga što je Hrvatska uložila u proračun Europske unije (3,5 milijarde kuna), ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat pohvalio se i napretkom u vidu financijskih instrumenata pomoći za obrte, mala i srednja trgovačka društva, kao i radom na pravnom sustavu koji štiti investitore i njihov kapital.

Ministar Kovač pritom je naglasio kako imamo puno mogućnosti širenja poslovanja u prekomorskim zemljama s obzirom na to da se tamo odvija svega 13% hrvatske trgovinske razmjene, ostalih 87 % odnosi se na zemlje Europe. Također, napomenuo je kako je na prvome mjestu pravna država jer ona omogućava gospodarski rast te da nitko neće investirati novce koje je mukotrpno zaradio ako Hrvatska nije sigurna zemlja. Stoga će Vlada nastaviti ulagati napore kako bi Hrvatska bila “jedna normalna europska država u koju će naši prijatelji Hrvati iz inozemstva dolaziti, investirati i biti s njom povezaniji i ponosni na nju, i to ne samo zbog sporta”, rekao je ministar Kovač. Dodao je kako se poseban trud ulaže u to da 2020. godine Hrvatska postane predsjedavajuća zemlja Europske unije što bi trebalo dodatno motivirati hrvatsko iseljeništvo na investicije, a državnu upravu da se osposobi.

Uvodnu prezentaciju o mogućnostima ulaganja održao je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, koji je ujedno naglasio da se od prošlogodišnjeg Meetinga dosta investiralo u Hrvatsku. Također, detaljnije se osvrnuo na jedan od najkonkretnijih zakona o poticanju ulaganja kojeg Hrvatska nudi investitorima, ali i dodao da poticaji ne smiju biti glavni razlog dolaska u neku zemlju.
Mara Hrgetić i Aco Momčilović, članovi G2 tima naglasili su da je diskusija bitna za otvaranje poslovnih prilika, a umrežavanje glavni cilj projekta G2 u okviru kojeg se ova konferencija i održava.
Konferencija se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva poduzetništva i obrta, kao i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uz podršku Agencije za investicije i konkurentnost, agencije HAMAG-BICRO, HBOR-a, Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih drugih.