" /> Posjet delegacije Zeničko-dobojskog kantona, BiH - Invest Croatia
srpanj 10, 2019

Posjet delegacije Zeničko-dobojskog kantona, BiH

U posjeti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta 8. i 9.srpnja boravila je delegacija Zeničko-dobojskog kantona BiH: Zlatko Jelić, ministar gospodarstva Zeničko – dobojskog kantona, Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Osman Buza, pomoćnik ministra gospodarstva,  Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, Dino Eminović, direktor Studentskog centra u Zenici i Mladen Perić, direktor i vlasnik kompanije „Pero“ d.o.o. Zenica.

Svrha posjeta je bila upoznavanje sa iskustvima RH u provedbi projekata javno-privatnog partnerstva s naglaskom na školstvo. Prvog dana posjete stručnjaci za javno-privatno partnerstvo iz Ministarstva  Ljerka Golubić-Bregant, Slavko Čolak i Domagoj Dodig  sa delegacijom su posjetili Grad Koprivnicu. Na početku okupljene je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu Mišel Jakšić, gradonačelnik, a Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.gostima je ukratko predstavila Grad Koprivnicu i gradske projekte. Sam projekt i iskustva Grada Koprivnice u primjeni modela javno-privatnog partnerstva u izgradnji zgrade Gimnazije Fran Galović i Sportske dvorane, predstavili su Jasmina Stričević, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i Robert Balažin, viši stručni suradnik za gospodarstvo. Interes gostiju bio je usmjeren tijekom diskusije naročito na proces pripreme i nabave, te ispunjavanje ugovornih obaveza privatnog partnera i mehanizam plaćanja. Nakon sastanka u Gradu, obišli su Gimnaziju „Fran Galović“ i Sportsku dvoranu kao jedan od iznimno uspješnih projekta JPP-a u školstvu. Ravnatelj Gimnazije g.Vjekoslav Robotić predstavio je iskustva od strane korisnika, te iznimne rezultate učenika koje je omogućio model JPP-a.

Drugog dana posjete, stručnjaci Ministarstva predstavili su institucionalni i zakonodavni okvir JPP-a u RH, te iskustva u provedbi projekata JPP-a. Članovi delegacije iskazali su interes za daljnjom suradnjom na području JPP-a radi jačanja kapaciteta i prijenosa znanja i iskustva u procesu integracija u Europsku uniju.