Farmacija

Farmaceutska industrija u Republici Hrvatskoj industrija je s dugogodišnjom tradicijom. Know–how i iskustvo radne snage obećavaju uspješan budući razvoj industrije i srodnih sektora. Također, farmaceutska industrija jedan je od sektora hrvatskog gospodarstva u kojem se intenzivno ulaže u istraživanje i razvoj.

Otkriće inovativnog antibiotika azitromicina, svrstalo je Hrvatsku u jednu od deset zemalja u svijetu koja se može pohvaliti razvojem potpuno novog lijeka. Osim Plive, najvećeg proizvođača lijekova u regiji, u Republici Hrvatskoj uspješno posluju i tvrtke poput Belupa i Jadran galenskog laboratorija, koje ostvaruju odličnu suradnju na europskim i američkim tržištima. Treba spomenuti još i tvornicu PharmaS, čija je djelatnost proizvodnja i promet generičkim lijekovima. Proizvodnja farmaceutskih pripravaka u Hrvatskoj nastavlja trend snažnog rasta i ima značajan utjecaj na proizvodnju cijele industrije. Značajnije inozemne tvrtke koje posluju na području Republike Hrvatske u farmaceutskoj industriji su GlaxoSmithKline, Hospira, Galapagos istraživački centar, Teva, ACG Lukaps, Farmal.

  • U Hrvatskoj je prisutno oko 50 farmaceutskih kompanija (DZS, 2018.)
  • Broj zaposlenih u farmaceutskoj industriji je oko 4 357 (DZS, 2018.)
  • Prosječna bruto plaća iznosi 1.913 € (DZS, 2018.)
  • Udio farmaceutske industrije u ukupnom izvozu je 7% (DZS, 2018.)

*zadnji dostupni podaci

KORACI ZA REALIZACIJU INVESTICIJE

LOKACIJE ZA INVESTIRANJE

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA LETAK

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr