Logistika

Hrvatska je zračnim linijama, cestama, željeznicom i morskim pravcima izvrsno povezana s istočnom i srednjom Europom kao i s ostatkom Europe te predstavlja most u povezivanju zapadne i srednje Europe s Crnim morem te istočne Europe i Baltika s Mediteranom. S obzirom na iznimno povoljan geostrateški prometni položaj, sektor prijevoza i skladištenja jedan je od važnih čimbenika razvoja hrvatskog gospodarstva.

Mreža modernih i novoizgrađenih autocesta proteže se dulje od 1,000 km te omogućuje izvrsnu povezanost svih krajeva zemlje. Hrvatska je s europskim zemljama povezana i riječnim prometnim pravcima, a posebice preko riječne luke Vukovar koja je i dio paneuropskog koridora VII. Morska luka Rijeka najveća je transportna luka u Hrvatskoj. Luka Rijeka također je jedna od najvažnijih luka za povezivanje Dalekog istoka i Srednje Europe s najkraćim tranzitnim vremenom prijevoza.

Izvrstan geostrateški položaj, izgrađena i moderna infrastruktura te dobra povezanost s europskim zemljama otvaraju brojne prilike za razvoj i realizaciju investicijskih projekata u sektoru logistike, posebice u području izgradnje logističko-distributivnih centara.

  • 3 paneuropska koridora prolaze kroz Hrvatsku (Vb, Vc, X)
  • Hrvatska je 49. od 160 zemalja prema indeksu Logistics Performance Svjetske banke za 2018. godinu
  • U sektoru prijevoza i skladištenja posluje 8 399 tvrtki (DZS, 2018.)
  • U sektoru prijevoza i skladištenja zaposleno je 65.973 radnika (DZS, 2018.)
  • Prosječna mjesečna bruto plaća u kategoriji prijevoza i skladištenja roba iznosi 1 181 EUR (DZS, 2018.)

*zadnji dostupni podaci

KORACI ZA REALIZACIJU INVESTICIJE

LOKACIJE ZA INVESTIRANJE

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr