Prehrambena industrija

Prehrambena industrija (proizvodnja hrane i pića) u usporedbi s drugim granama prerađivačke industrije u Hrvatskoj, ostvaruje najveći ukupni prihod i zapošljava najviše ljudi. Sektor je najrazvijeniji na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Osječko-baranjskoj županiji.

Prehrambena industrija je privukla značajne strane investicije te su mnoge međunarodne tvrtke prisutne i uspješno posluju u Hrvatskoj poput Meggle, Axereal, Coca-Cola, Lactalis i drugih.

Najprofitabilnije djelatnosti u ovom sektoru su proizvodnja i prerada mlijeka i sira, proizvodnja piva, prerada čaja i kave te proizvodnja bezalkoholnih pića, a jedna od važnih grana hrvatske prehrambene industrije je i konditorska industrija. Najznačajniji izvozni proizvodi prehrambene industrije su dodaci jelima, keksi i vafli, punjena čokolada, konzervirane srdele, gotove juhe, maslinovo ulje, pivo i alkoholna pića.

  • 3 248 registriranih tvrtki (DZS, 2018.)
  • 42 350 radnika zaposleno u sektoru proizvodnje hrane i pića (DZS, 2018.)
  • Prosječna bruto plaća u sektoru proizvodnje hrane iznosi 1 175€ (DZS, 2018.)

*zadnji dostupni podaci

KORACI ZA REALIZACIJU INVESTICIJE

LOKACIJE ZA INVESTIRANJE

PREHRAMBENA INDUSTRIJA LETAK

 

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr