Proizvodnja opreme i strojeva

Proizvodnja opreme i strojeva jedna je od važnijih industrija u Republici Hrvatskoj. Poslovni subjekti industrije proizvodnje opreme i strojeva usmjereni su na izvoz, uvođenje novih tehnologija, edukaciju stručnih kadrova, certifikaciju sustava kvalitete, ekološki prihvatljivu proizvodnju, te povezivanje s domaćim i inozemnim proizvođačima. Proizvodni program ove industrije u Hrvatskoj vrlo je raznolik i može ispuniti sve potrebe potencijalnih kupaca i partnera. Neke od značajnijih tvrtki koje posluju u Republici Hrvatskoj su Alstom Hrvatska, DOK-ING, Tehnix, TMT, Harburg-Freudenberger Belišće i tvrtke iz Končar grupe i Đuro Đaković Holding-a.

U Hrvatskoj je industrije proizvodnja opreme i strojeva najrazvijenija u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Poduzetnici u sektoru i dalje jačaju, a to se očituje povećanjem kapaciteta njihove proizvodnje, novim proizvodima i većim izvozom.

  • Broj zaposlenih u industriji proizvodnje opreme i strojeva je 20.980 (DZS, 2018.)
  • Broj registriranih tvrtki je 708 (DZS, 2018.)
  • Prosječna bruto plaća iznosi 1.203 € (DZS, 2018.)
  • Udio industrije proizvodnje opreme i strojeva u ukupnom izvozu je 7,2% (DZS, 2018.)

*zadnji dostupni podaci

KORACI ZA REALIZACIJU INVESTICIJE

LOKACIJE ZA INVESTIRANJE

PROIZVODNJA OPREME I STROJEVA LETAK

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr