" /> U Otoku predstavljen potencijal i mogućnosti ulaganja u Slavoniju - Invest Croatia
svibanj 10, 2019

U Otoku predstavljen potencijal i mogućnosti ulaganja u Slavoniju

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Gradom Otokom organiziralo je konferenciju o poduzetničkim zonama na području pet slavonskih županija, pod nazivom „Slavonija, mjesto vaše investicije“. Konferencija na kojoj je sudjelovalo oko 250 predstavnika javnog i privatnog sektora povezala je teme važnosti poduzetničkih zona i poticanja ulaganja te dala ključne informacije o gospodarskim i poduzetničkim potencijalima ovoga kraja.

Organizacijom ovog događanja htjeli smo investitorima dodatno približiti aktivnosti države u investicijskim procesima kroz značajno poboljšanje regulatornog okvira te više poticaja i potpora za nova ulaganja. U izgradnji gospodarstva koje je inovativno i konkurentno, temeljeno na investicijama u proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti, važno je da razvijamo dijalog s jedinicama lokalne samouprave kako bismo poboljšali odnos prema investitorima te zajedno stvarali povoljnije investicijsko okruženje“, istaknuo je na otvorenju same konferencije ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao jedan od domaćina.

Uz njega, konferenciji su prisustvovali mnogobrojni gosti i uzvanici, a među njima saborski zastupnik Dražen Milinković, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar državne imovine Goran Marić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija, zastupnica u EU Parlamentu Dubravka Šuica, te mnogi drugi.

U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati studije o Procjeni učinaka poticanja razvoja poduzetničkih zona u Hrvatskoj na ekonomske rezultate u jedinicama lokalne samouprave. Studiju je za Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izradio Ekonomski institut Zagreb, a rezultate je predstavila dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović. „Rezultati empirijske analize su pokazali da su jedinice lokalne samouprave, koje na svom prostoru imaju poduzetničke zone, razvojno uspješnije od jedinica koje nemaju poduzetničku zonu. Razlike su osobito izražene kada je riječ o fiskalnoj uspješnosti i uspješnosti poduzetničkog sektora, ali nisu zanemarive niti obzirom na razinu društveno-gospodarske razvijenosti“, istaknula je Jurlina Alibegović.

Jedan od zanimljivijih dijelova konferencija bila su i dva panela na kojima su o Slavoniji kao poželjnoj investicijskoj destinaciji govorili prisutni ministri – ministar Horvat, ministar Tolušić, ministrica Žalac, ministar Marić te predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, ali i predstavnici investitora koji ulažu i vode uspješne poslove u Slavoniji.

Kao uvod u panel “Slavonija – primjeri dobre prakse”, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdenko Lucić predstavio je prednosti ulaganja u Hrvatsku, s naglaskom na Slavoniju koja osim odličnog geografskog položaja i kvalitetne radne snage, investitorima nudi vrlo izdasne poticaje i infrastrukturno opremljene poduzetničke zone po atraktivnim cijenama, pa cak i besplatno.

U Slavoniji danas postoji čitav niz vrlo uspješnih projekata, odnosno investicija iz raznih sektora, ali one još uvijek mogu biti veće u ovom dijelu Hrvatske. Uz odličan geografski položaj i kvalitetnu radnu snagu, Slavonija svojim potencijalnim investitorima može ponuditi i vrlo izdašne poticaje te infrastrukturno opremljene poduzetničke zone“, objasnio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić u uvodu za drugi panel, koji je i moderirao, a na kojem su uz predstavnika Udruženja stranih investitora Mladena Fogeca, sudjelovali predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, vlasnik tvrtke Bjelin Otok d.o.o. Darko Pervan, predsjednik Uprave Saint Jean Industries Grupacije Emile Di Serio i direktor Grad Export d.o.o. Petar Šimić.