" /> U sklopu Poslovnog foruma Kina 16+1 održana rasprava na temu Investicije i infrastruktura - Invest Croatia
travanj 12, 2019

U sklopu Poslovnog foruma Kina 16+1 održana rasprava na temu Investicije i infrastruktura

U sklopu 9. poslovnog forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine, u Dubrovniku su održane i četiri panel rasprave na teme „Inovacije i industrija kao pokretači rasta“, „Mogućnosti za kreativne industrije i turizam“, „Izvoz i e-trgovina“ te Investicije i infrastruktura koju je moderirao državni tajnik Ministarstva gospdaorstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić. Na ostalim panel raspravama, ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovali su državna tajnica Nataša Mikuš Žigman i pomoćnik ministra Zvonimir Novak.

Na prvom panelu “Inovacije i industrije kao pokretači rasta” pomoćnik ministra Novak ukazao je na činjenicu kako je Vlada Republike Hrvatske usvajanjem Zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte stvorila priliku i otvorila mogućnost da se i privatni sektor, ali i znanstvena zajednica uključe u stvaranje bolje, inovativnije i konkurentnije Hrvatske.

Također, u sklopu panela “Investicije i infrastruktura” državni tajnik Lucić predstavio je Katalog investicijskih prilika koji sadrži 65 javnih i privatnih investicijskih projekata koji traže ulagače i/ili partnere. Katalog je dostupan na novoj internet stranici investcroatia.gov.hr koju je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrenulo kao središnji i pouzdan izvor podataka za pripremu i realizaciju investicija u Republici Hrvatskoj. “Ovaj Katalog pruža i mogućnost dodatne promocije konkretnih projekata, javnih i privatnih, s područja cijele Hrvatske i iz raznih sektora, a publikacija sadrži i sažeti prikaz dostupnih investicijskih poticaja koji su na raspolaganju investitorima prilikom realizacije projekta“, napomenuo je tom prilikom državni tajnik Lucić.

U sklopu panela „Izvoz i e-trgovina“, državna tajnica Mikuš Žigman istaknula je kako ovaj Poslovni forum predstavlja poticaj i priliku hrvatskim gospodarstvenicima za izlazak na tržište Dalekog istoka te predstavila instrumente kojima Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta podupire izvozno orijentirana poduzeća.

Nakon tematskih panela održani su mnogobrojni B2B razgovori te individualni sastanci kineskih i europskih tvrtki na kojima je sudjelovalo više od 100 tvrtki s ciljem umrežavanja, povezivanja i razvijanja gospodarskih odnosa te stvaranja novih poslovnih prilika. Na Forumu koji se održao u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te uz suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom sudjelovalo je gotovo tisuću gospodarstvenika iz 17 zemalja koji su imali priliku razgovarati o novim projektima, sudjelovati na B2B sastancima s potencijalnim partnerima, ali i slušati o novim trendovima i mogućnostima poslovanja u globalnim okvirima.