rujan 30, 2012

Unaprjeđenje gospodarske suradnje Turske i Hrvatske – Održan Gospodarski Forum i otvoren konzulat Republike Hrvatske u Antalyji

Hrvatska delegacija na čelu s prvim potpredsjednikom Vlade RH Radimirom Čačićem boravila je 27. i 28. rujna 2012. godine u službenoj posjeti Antalyji u Republici Turskoj.

Tijekom posjeta prvi potpredsjednik Čačić sastao se s Ahmetom Altiparmakom, guvernerom pokrajine Antalyje, Mustafom Akaydinom, gradonačelnikom Antalyje te predstavnicima Trgovinsko-industrijske komore Antalyje (ATSO).

Glavne teme razgovora bile su jačanje gospodarske suradnje između Turske i Hrvatske, s posebnim naglaskom na sektore turizma i tekstilne industrije.

Drugog dana posjeta održao se Gospodarski forum u Antalyji na kojem su ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić i pomoćnik ministra gospodarstva, Darko Lorencin održali prezentaciju o investicijskom potencijalu Republike Hrvatske, promjeni investicijske klime u Hrvatskoj te novom Zakonu o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja. Također, predstavljene su i mogućnosti investiranja s naglaskom na sektor turizma i tekstilnu industriju.

Istog dana, održano je i svečano otvorenje konzulata Republike Hrvatske u Antalyji na čelu s Fettahom Tamince, počasnim konzulom Republike Hrvatske u Republici Turskoj.

„Mogućnosti za suradnju s Turskom su velike, posebno imajući na umu da je Turska jedna od rijetkih zemalja s brzo rastućim gospodarstvom, koje se u 2011. godine kretao oko 8%. Ono gdje vidimo najviše potencijala za investiranje, a na što smo i stavili poseban naglasak u predstavljanju mogućnosti za investiranje – tekstilna industrija i proizvodnja odjeće. To je njihova najvažnija industrijska grana, kako po udjelu u BDP-u, tako i s aspekta izvoza i zapošljavanja,“ izjavio je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, povodom završetka službene posjete Antalyji.

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr