svibanj 26, 2015

Uspješno održana investicijska konferencija pod nazivom INVEST HR 2015.

U organizaciji Vlade Republike Hrvatske 25. svibnja 2015. je u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu održana Investicijska konferencija «Invest HR», koju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Glavni je cilj konferencije predstavljanje investicijskih prilika i potencijala Republike Hrvatske domaćim i inozemnim ulagačima, s naglaskom na uspješno realizirane investicijske projekte.

Investitorima su predstavljeni  provedeni programi i mjere Vlade koji su direktno utjecali na poboljšanje uvjeta poslovanja i ulaganja u Republici Hrvatskoj, te omogućuju otvaranje novih radnih mjesta. Hrvatska je danas bolja investicijska destinacija nego prije tri godine. Strana ulaganja u Hrvatskoj u 2014. godini iznosila su 2,87 milijardi eura, što je treći najbolji godišnji rezultat od neovisnosti Hrvatske i što je čak četiri puta više nego u 2013. godini.

Danas je pristup investitorima i njihovim projektima strukturiran i transparentan, a u dvije i pol godine primjene Zakona o poticanju investicija, samo prema tom Zakonu zaprimljeno je 398 zahtjeva za poticajne mjere. Kako bi dodatno potakla ulaganja, Vlada je do kraja 2014. godine smanjila parafiskalne namete za 409 milijuna kuna, a u 2015. godini smanjit će se za dodatnih 300 milijuna. Smanjen je i broj te je pojednostavljeno izdavanje dozvola.

Otvarajući Konferenciju, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je kako je Hrvatska 2012. godine polako, ali bolno, izlazila iz jednog višedesetljetnog „ekonomskog puberteta“. „Hrvatska je rasla jednom dinamikom nakon Drugog svjetskog rata, kao mnoge zemlje u razvoju, dosegla razinu srednje-visokog dohotka 70.ih godina, i onda ušla u političku krizu u sastavu bivše države, rat, ekonomsku depresiju, strahovit pad, privatizaciju, i u biti, na neki način kretala iz početka. I taj novi početak je u biti bio stari početak jer je naš model rasta u kasnim devedesetim godinama i prvom desetljeću ovog stoljeća, bio baziran na onom znanju, tehnologiji i vještinama kojima, manje-više, raspolaže svatko“, rekao je predsjednik Vlade  Milanović i dodao da tu nije bilo komparativne prednosti.

Uvodni govor održao je i ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić koji je kroz tri ključne poruke pokušao opisati trenutno investicijsko okruženje. Tako je istaknuo kako je  Hrvatska je danas bolja investicijska destinacija nego prije nekoliko godina, da je pristup investitorima i briga o njihovim investicijskom projektima strukturiran i transparentan te da danas slušamo investitore i na osnovu njihovih primjedbi unaprjeđujemo investicijsku i poslovnu klimu!

Na prvom panelu pod nazivom „Uspješnim politikama i mjerama do gospodarskog rasta“ ministri nadležnih resora Vlade RH iznijeli su što su sve u protekle 3,5 godine napravili na području poboljšanja investicijskog okruženja. Na panelu su sudjelovali ministrica graditeljstva i prostornog uređenja gospođa Anka Mrak Taritaš, ministar gospodarstva gospodin Ivan Vrdoljak, ministar turizma gospodin Darko Lorencin i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gospodin Branko Grčić.

Osim ministarskog panela, održane su i dvije vrlo zanimljive panel diskusije u kojima su sudionici imali prilike čuti i drugu stranu tj. investitore, koji su podijeliti iskustva o realizaciji investicijskih projekata u Hrvatskoj.

Prvi panel održao se na temu „Hrvatska je naš izbor“ – investicije iz prve ruke“. Panelom je moderirao ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, a sudionici panela bili su Neven Vranković,  potpredsjednik Atlantic grupe d.d., David Gabelica, član uprave, Bouygues/MZLZ , Markus Lins, prokurist, HAIX obuća, Ivo Usmiani, predsjednik upravnog odbora, Jadran Galenski Laboratorij te Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive Hrvatska.

Na drugom panelu pod nazivom Turizam – jučer, danas, sutra“  okupili su se investitori iz sektora turizma koji su iznijeli svoja iskustva investiranju u turizmu visoke kategorije. Sudionici drugog panel bili su Darko Lorencin, ministar turizma, Burak Baykan, regionalni direktor Dogus Croatia, Kristian Šustar član uprave HUP ZAGREB, Sanjin Šolić, predsjednik uprave  Jadranka d.d., Veljko Ostojić, predsjednik Uprave Karisma Hotels Adriatic te Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ Zagreb.

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr