Kreativna i kulturna industrija

Kreativna i kulturna industrija predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u Europskoj uniji, a sve snažniji razvoj bilježi i u Hrvatskoj. Kreativna industrija obuhvaća niz djelatnosti – glazbu, film, izdavaštvo, medije, dizajn, arhitekturu, fotografiju, video igre itd., a najveći potencijal danas imaju filmska industrija i industrija video igara.

Tako je Hrvatska posljednjih godina sve češća lokacija za snimanje svjetski poznatih serijala i filmova kao što su Game of Thrones, Mamma Mia! Here We Go Again, Star Wars: The Last Jedi, Robin Hood: Origins, The Terror, McMafia itd. Upravo zato je i časopis fDi Intelligence od Financial Times-a 2017. godine Hrvatskoj dodijelio posebnu nagradu za filmsku destinaciju.

Također, u Hrvatskoj su proizvedene i svjetski poznate video igre kao što su Serious Sam, The Talos Principle, Unity of Command, Captain Brawe itd., a Gaming Industry Hub „Pismo“ u Novskoj i Inkubator kreativnih industrija “IKI” u Koprivnici pružaju mjesto za okupljanje poduzetnika i start up-ova iz ove industrije.

U sektoru djeluje više od 18.000 poduzeća, a zapošljava više od 56.000 osoba, s prosječnom plaćom od 1.409 eura.

  • 18.758 poduzeća (DZS, 2021.)
  • 56.855 zaposlenih (DZS, 2021.)
  • 1.409 € prosječna mjesečna bruto plaća (DZS, 2021.)