9 listopada, 2023

Nakon S&P, i Fitch revidirao izglede Hrvatske na pozitivne

Croatia's credit rating

Nakon što je sredinom rujna ove godine agencija S&P zadržala rejting Hrvatske na BBB+ i revidirala izglede dugoročnog rejtinga Hrvatske iz stabilnih u pozitivne, isto je u petak učinila i agencija Fitch. Kreditni rejting Hrvatske zadržan je na najvišoj dosad investicijskoj razini BBB+, dok su izgledi revidirani iz stabilnih u pozitivne.

Dvije svjetske agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u razmaku od nekoliko tjedana zadržale su najvišu dosad investicijsku razinu kreditnog rejtinga Hrvatske i revidirale izglede iz stabilnih u pozitivne. Agencija Fitch utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski četvrti kvartal 2019. godine, Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13%, što je drugi najbolji rezultat u EU. Brzom oporavku od pandemije i energetske krize pridonijele su snažne mjere Vlade, kao i agilnost hrvatskih gospodarstvenika i radnika. U izvješću agencije prepoznata je važnost članstva u europodručju, kao i postignuća u pogledu političke, gospodarske i financijske stabilnosti, ravnoteže proračuna, pada udjela javnog duga u BDP-u i provedbe reformi u okviru Plana oporavka i otpornosti. Kreditni rejting Hrvatske bio je ispod investicijske razine, a sada je na korak do A razine.

Slijedom usvajanja novog paketa mjera Vlade i razgovora vođenih s predstavnicima trgovačkih lanaca, Fitch očekuje daljnje usporavanje inflacije u Hrvatskoj. Ujedno procjenjuju da bi gospodarski rast u razdoblju 2023.-2025. trebao prosječno iznositi 2,7%, u odnosu na prosjek europodručja od 1,1%.

Hrvatska je među najbržim zemljama u povlačenju sredstava iz Mehanizma za oporavak EU-a, te će, nakon što se realizira uplata treće rate, biti prva zemlja u EU koja je povukla preko 50% dodijeljenih bespovratnih sredstava. Hrvatska je jedina zemlja kojoj je, otpočetka COVID krize do danas, povećan kreditni rejting za dva stupnja i to po sve tri agencije za dodjelu kreditnog rejtinga.