Turizam

Turistički sektor u Republici Hrvatskoj čini jednu od najvažnijih grana gospodarstva. Prema službenim podacima u tom sektoru je zaposleno više od 117.000 osoba u više od 22.000 poduzeća. Prosječna bruto plaća je 914 €, a udio u bruto dodanoj vrijednosti je 20,5%.

Turistička ponuda temelji se prije svega na razvedenoj jadranskoj obali koja nudi mogućnosti za sve oblike turizma – nautički, obiteljski, elitni, gastronomski, zdravstveni. Veliko prirodno bogatstvo kao i stoljetna kulturna baština odlike su turističke ponude kako u jadranskoj regiji, tako i u unutrašnjosti zemlje. Vrlo razvijena i moderna infrastruktura cestovnog i zračnog prometa pozicionira Hrvatsku kao idealnu geostratešku lokaciju, lako dostupnu tržištima Europe. Glavna emitivna tržišta su srednja i zapadna Europa, a sve je veći broj turista i iz SAD-a i dalekoistočnih zemalja.

Brojni inozemni investitori su prepoznali konkurentnost hrvatskih destinacija kao što su Accor, Hilton, Sheraton, Regent, Kempinski, Rezidor, Falkensteiner itd.

  • Udio turizma u BDV-u je 20,5% (HNB, 2020.)
  • 22.081 poduzeća u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (DZS, 2019.)
  • 117.051 zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (DZS, 2019.)
  • 914 € prosječna bruto plaća u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (DZS, 2020.)

TURISTIČKI PROJEKTI KOJI TRAŽE INVESTITORE