1 siječnja, 2023

Hrvatska ušla u euro i Schengensko područje!

Dana 1. siječnja 2023. godine Republika Hrvatska ušla je u euro i Schengensko područje čime je postala jedna od 15 europskih zemalja koje su istovremeno dio tih dviju integracija i NATO saveza.

Schengensko područje je najveće područje slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalazi većina članica Europske unije (osim Bugarske, Rumunjske, Cipra i Republike Irske) te još četiri države koje nisu članice EU (Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška).

Europodručje, monetarna je unija 20 država članica Europske unije, čija je primarna valuta i jedino zakonsko sredstvo plaćanja – euro. Eurozonu čine Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Hrvatska. Na mrežnoj stranici Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke www.euro.hr mogu se pronaći najvažnije informacije o uvođenju eura, kao i informacije drugih ključnih dionika u procesu zamjene hrvatske kune eurom.