IKT

Hrvatska je izvrsno mjesto za investitore koji žele proširili svoje poslovanje u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. S populacijom od samo 4 milijuna stanovnika, hrvatski tržišni potencijal je relativno mali u globalnim okvirima, ali hrvatski potrošači i poduzeća već su dokazali da imaju sposobnost vrlo brze apsorpcije novih tehnologija. U tom smislu Hrvatska može poslužiti kao idealno pilot-tržište za razvoj i primjenu novih tehnologija u području razvoja softvera.

Siemens, Ericsson Nikola Tesla, Microsoft Hrvatska, Oracle, Atos IT Solutions and Services, Constellation Software Group (IN2) i Danieli Systec samo su neke od eminentnih međunarodnih korporacija koje su prepoznale kapacitete ljudskih resursa u Republici Hrvatskoj.

Pored inozemnih investitora, razvila su se i brojna međunarodno prepoznata hrvatska društva poput Infobip, Infinum, Microblink, Infodom, Agrivi, Q, Span, Electrocoin, Serengeti i Sedam IT, a što je redovito vidljivo i na Financial Times ljestvici 1000 europskih najbrže rastućih društava i Deloitte ljestvici 50 najbrže rastućih tehnoloških društava Srednje Europe gdje hrvatska društva redovito zauzimaju visoka mjesta.

Sektor se sve više širi i u njemu je zaposleno više od 50.000 osoba u više od 10.000 poduzeća. Prosječna bruto plaća je 1.823 €.

  • 10.613 poduzeća (DZS, 2021.)
  • 51.067 zaposlenih (DZS, 2021.)
  • 1.823 € prosječna bruto plaća (DZS, 2021.)

ICT BROŠURA
INDUSTRY 4.0 BROŠURA