Automobilska industrija

Razvoj hrvatske automobilske industrije temelji se na dugoj tradiciji u srodnim sektorima, poput metalo-prerađivačke proizvodnje, zavarivanja, proizvodnje stakla i plastike te inženjeringa. Hrvatski poduzetnici koji se bave proizvodnjom automobilskih dijelova imaju tradiciju u visoko preciznoj proizvodnji s nultom stopom tolerancije na kvarove, a glavna konkurentska prednost je izvrsna kvaliteta njihovih proizvoda. Hrvatska se može pohvaliti i proizvodnjom električnih automobila, poput serijske proizvodnje modela Nevera od Rimac Automobila koji je nedavno postao unicornom.

Automobilska industrija zapošljava preko 2.500 osoba u 150 poduzeća. Prosječna bruto plaća je 1.693 €.

Eminentna društva poput PSA, GM, Fiat, BMW, Audi, Ford, Renault, Toyota, Volvo, Porsche te brojni drugi predstavnici ove branše kupci su auto-dijelova koji se proizvode u Republici Hrvatskoj.

Društva poput AD Plastik, Boxmark, Cimos-P.P.C. Buzet, Saint Jean Industries, Wollsdorf i Yazaki, samo su neki od važnih proizvođača koji posluju na teritoriju Republike Hrvatske.

Hrvatski stručnjaci i inovatori također sudjeluju i u izradi programskih rješenja za renomirane proizvođače automobila. Tu su se posebno istaknule firme poput Infinum, HSTec, Visage Technologies, dSPACE, Amodo i Xylon

Prednosti ulaska autoindustrije u Republiku Hrvatsku su, uz kvalitetno obrazovanu radnu snagu, izvrsna infrastruktura te blizina tržišta i pogona za proizvodnju automobila zemalja s područja zapadne i srednje Europe.

  • 150 poduzeća u industriji proizvodnje motornih vozila i ostalih prijevoznih sredstava (DZS, 2021.)
  • 2.593 zaposlenih u industriji proizvodnje motornih vozila i ostalih prijevoznih sredstava (DZS, 2021.)
  • 1.693 € prosječna bruto plaća (DZS, 2023.)

LOKACIJE ZA INVESTIRANJE

AUTOMOBILSKI SEKTOR BROŠURA