Automobilska industrija

Razvoj hrvatske automobilske industrije temelji se na dugoj tradiciji u srodnim sektorima, poput metalne proizvodnje, zavarivanja, proizvodnje plastike te inženjeringu. Hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom automobilskih dijelova imaju tradiciju u visoko preciznoj proizvodnji s nultom stopom tolerancije na kvarove, a glavna konkurentska prednost je izvrsna kvaliteta njihovih proizvoda. Preko tri četvrtine dodane vrijednosti u automobilskoj industriji ostvaruje se upravo u proizvodnji dijelova za ugradnju te djelatnostima vezanim uz razvoj vozila i prateće djelatnosti. Na hrvatskom tržištu prisutne su i kompanije koje su se uspješno integrirale u sustav dobavljača rezervnih dijelova za vrhunske svjetske proizvođače automobila (PSA, GM, Fiat, BMW, Audi, Ford, Renault, Toyota, Volvo, i sl.), a oko 90% prihoda automobilske industrije generira se izvozom.

Hrvatska se može pohvaliti i proizvodnjom električnih automobila XD (DOK-ING te Concept One i Concept Two– Rimac Automobili). Prednosti ulaska autoindustrije u Republiku Hrvatsku su, uz kvalitetno obrazovanu radnu snagu, izvrsna infrastruktura te blizina tržišta i pogona za proizvodnju automobila zemalja Zapadne i Srednje Europe.

  • Industrija proizvodnje motornih vozila i prijevoznih sredstva zapošljava 10 050 ljudi (DZS, 2018.)
  • Prosječna bruto plaća isplaćena u automobilskoj industriji je 1 088 € (DZS, 2018.)
  • Udio automobilske industrije u ukupnom izvozu je 4,7% (DZS, 2018.)
  • Oko 90% prihoda u automobilskoj industriji generira se kroz izvoz

*posljednji dostupni podaci

KORACI ZA REALIZACIJU INVESTICIJE

LOKACIJE ZA INVESTIRANJE

AUTOMOBILSKI SEKTOR BROŠURA

Od 01.01.2019. nadležno tijelo za investicije u RH je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – invest@mingo.hr